Prachtig citaat van Theodore Roosevelt 23 april 1910

‘Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van daad beter had kunnen doen.

De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is; 

die desondanks toch probeert iets te bereiken ; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak; 

die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als jet tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond...’ 

Opvoeding

In 1928 had John Watson het volgende advies over hoe je een kind moest opvoeden. 

’Knuffel of kus nooit ofte nimmer je kinderen. Laat hen nooit op schoot zitten. Als het moet, kus hen dan bij het slapengaan op het voorhoofd. Schud hen ‘s ochtends bij het opstaan de hand. Geef hun een schouderklopje als ze een moeilijke taak uitzonderlijk goed hebben uitgevoerd.’ 

De tijden zijn veranderd. Psychologisch zijn we een stuk verder. Het beste is: ondersteunend en veeleisend, oftewel ‘wijs opvoeden’. Je kind neemt misschien niet alles aan, het instinct om het gedrag van de ouders te kopiëren is heel groot. Vanaf vandaag ga ik in het bijzijn van mijn kinderen zo min mogelijk op iPhone of iPad kijken. 

Ben je een lezer of een luisteraar?

Een lezer leert het makkelijkst door het lezen van artikelen en boeken.  Een luisteraar neemt informatie het beste op door de informatie te horen door bijvoorbeeld een cd, podcast, presentatie. De vraag is of je dit van jezelf weet. Dat is namelijk vrij belangrijk. 

Beroemd voorbeeld is president Dwight Eisenhower. Hij was een lezer, maar wist dat niet. Als generaal in het leger kreeg hij voortdurend geschreven teksten die hem informeerde over de stand van zaken. Ook de vragen van journalisten kreeg hij vantevoren te zien waardoor hij zich goed kon voorbereiden. Dat werkte goed, want hij was een lezer.

Toen hij president werd ging het mis. Nu moest hij journalisten onvoorbereid te woord staan. Hij moest luisteren naar de vragen en direct een antwoord formuleren. Dat ging hem aanzienlijk slechter af. Had hij geweten dat hij een lezer was, dan had het het anders kunnen organiseren.

Een ander beroemd voorbeeld is president Lyndon Johnson. Hij was een natuurlijke luisteraar. Al improviserend journalisten te woord staan was geen enkel probleem. Hij wist dat echter ook niet. Als opvolger van Kennedy nam hij diens staf over. En Kennedy was een lezer. Hij had mensen om zich heen verzameld die hem voornamleijk geschreven teksten voorschotelden. Die methode werkte bij Jonson totaal niet. Hij had, als geboren luisteraar, veel meer baat gehad bij discussies met de mensen om hem heen, voordat hij iets las. 

Het is dus van groot belang om te weten wat je bent. Slechts weinigen zijjn het allebei. Hoe kom je erachter? Het helpt om jezelf enkele vragen te stellen. Hou je ervan om notities te maken? Studeer je alleen of liever in een groep? Herinner je meer van de boeken dan het college van de professor?  Hoe bevalt een luisterboek? 

De meeste managers zijn luisteraars. Wil je zijn aandacht krijgen, stuur dan geen mail maar loop langs. Een luisteraar heeft liever mondeling contact, bij voorkeur met een fysieke ontmoeting. 

Minimaliseren

Ik dacht altijd dat minimalisten mensen waren met heel weinig spullen. Beetje zoals de beroemde foto van Steve Jobs in een lege kamer. Hij kon geen geschikte meubels vinden, dus dan maar niks. Door het lezen van The More of Less van Joshua Beker ben ik het anders gaan zien.

Uiteraard hoopte ik op veel praktische tips. Waar begin je? Wat mag blijven? Wat doe je met foto's? Liefdesbrieven van 40 jaar geleden? Joshua stipt het wel aan, noemt het tussen de regels. Begin niet met het moeilijkste. Neem een doos mee naar elke kamer voor de spullen die je wegdoet. Vraag je af of je iets echt wel nodig hebt. Kleine, algemene tips van Joshua. Wat dat betreft gaat Maria Kondo grondiger te werk. Dankzij haar vouwen mensen hun kleren als pakketjes.

Weinig tips dus. Toch werkt het boek. Hij vertelt namelijk wat het je brengt. Door te ont-eigenen kun je de aandacht in je leven richten op de voor jou belangrijke zaken. Als je niet steeds hoeft op te ruimen kun je aandacht hebben voor je kinderen, een vriend bellen, uit eten gaan met je ega. Het duurde even voordat het doordrong hoeveel tijd ik eigenlijk kwijt was aan het herschikken van de spullen op zolder, boeken verplaatsen, cd's afstoffen en vooral het vinden opbergruimte. Nu ik van cd's, dvd's en boeken (grotendeels) af ben heeft alles wat ik wil behouden zijn eigen plek. Opruimen is veranderd in terugzetten. Mijn kinderen varen er wel bij.

boeken in tassen minimalisme

Leeg bureaublad met Hazel

In theorie is het mogelijk van alles te automatiseren op de Mac. Daarvoor is er Applescript. Door kenners omschreven als een ‘zeer krachtige functie’. Maar ja, om dat onder de knie te krijgen zijn er vele uren van studie nodig. En daar hebben we niet allemaal tijd voor en ontbreekt soms de lust. Echter, er is een andere manier.

Met Hazel is automatiseren een stuk makkelijker. Ik wil bijvoorbeeld graag dat mijn gedigitaliseerde bonnetjes als vanzelf in de juiste map zitten. Dat kan. In Hazel maak je en regel waarin je zegt: ‘Als er in de titel van het bestand het woord ‘bon’ voorkomt, plaats het bestand dan in de map ‘Bonnen’ en wel in het juiste jaar en in de juiste maand. Het is geweldig om dit proces te zien voltrekken.

Een andere regel zorgt ervoor dat mijn bureaublad volledig leeg is. Alle bestanden die ik tijdelijk op mijn bureaublad zet, houdt Hazel in de gaten en als de tijd rijp is verhuist hij ze naar een andere bestemming. Alsof een tovenaar aan het werk is. En dit is nog maar het begin. David Sparks heeft een twee uur lange screencast gemaakt, kosten 20 euro, waarin hij alle mogelijkheden uitlegt.

 Regel om automatisch bonnetjes op te bergen in de juiste mappen

Regel om automatisch bonnetjes op te bergen in de juiste mappen

De weggeefwinkel

Gisteren reed ik met een volle bakfiets naar de weggeefwinkel in Amsterdam. De inhoud bestond uit 3 krukjes, een voedingskussen, een damestas, 2 kinderzitjes, tas vol met kinderschoenen, kinderkleding, een fietshelm en een po. Spullen die al lange tijd op een nieuwe eigenaar zaten te wachten.

In de weggeefwinkels mag je onbeperkt spullen brengen, mits schoon en van redelijke kwaliteit. Je mag ook spullen meenemen, maar slechts 5 items per keer. Dit om te voorkomen dat handelaren er hun voordeel mee doen. Of dat mensen allerlei zaken meenemen die ze niet nodig hebben.

Om te geraken tot een leeg huis, en wie wil dat niet, is dit een fantastische mogelijkheid. De spullen krijgen een tweede leven waardoor ik met een gerust hart kan slapen. En de nieuwe eigenaar hoeft er niets voor te betalen.

Dat er belangstelling is voor gratis spullen bleek nadat ik de fiets voor de winkel had geparkeerd. Nog voordat ik de items naar binnen kon dragen, waren de krukjes al weg. Zelfs voor de po werd ik hartelijk bedankt.

Ik ga proberen elke week een ritje te maken. Totdat het huis bijna leeg is. Daarna krijgt de rest een vaste plek en hoef ik nooit meer op te ruimen.

Weggeefwinkel Amsterdam

Huidige ik versus toekomstige ik

Het is een bekend verschijnsel. Iemand belt en vraagt of je wilt meewerken aan een ambitieus plan. Het is een grote kans. Dit is het moment. Veel werk. En het begint over drie maanden. Doe je mee?

Hier begint een moeilijkheid. Drie maanden is nog ver weg. Dat maakt de beslissing heel makkelijk. Mijn toekomstige ik is namelijk erg optimistisch. Die kan alles, zonder een spoor van vermoeidheid, irritatie of tegenzin. 

Moest ik al die werkzaamheden daarentegen direct vandaag beginnen dan was het antwoord resoluut nee. Er bestaat dus nogal een verschil tussen de twee ikken. 
Om toch tot een realistisch antwoord te komen op zo'n voorstel in de toekomst, stel je dan de volgende vraag: 'Als ik die werkzaamheden nu of morgen zou moeten beginnen, zou ik dan ook ja zeggen?

Grid-it in een rugzak

Een grid-it is een verzameling stevige lusjes waarmee je snoeren, stekkers, pennen, toegangspassen, etc. een plaats kunt geven. Sinds kort heb ik er een die is ingebouwd in een rugzak. Al mijn losse noodzakelijke accessoires zitten daar nu permanent in. Een geruststellende gedachte daar ik nooit hoef te denken aan benodigdheden die ik wel of juist niet heb meegenomen. Ze zijn er allemaal. Ook degene die ik waarschijnlijk nooit ga gebruiken. Mijn laatste aanwinst is een ‘Lightning Digital AV Adapter’ waarmee ik telefoon, tablet en computer kan verbinden aan een beamer. Dat was het nog missende kabeltje. Nu kan ik  elke beamer aan, hoe verouderd ook.

grid-it in een rugzak

Diep werk

Er bestaan twee soorten werk. Oppervlakkig werk en diep werk. Levend temidden van apparaten die ons afleiden, hebben we de vaardigheid tot concentreren verloren. Dientengevolge verrichten we voornamelijk oppervlakkig werk, bijvoorbeeld e-mail. Voor ingewikkeld werk, waarmee we ons kunnen onderscheiden, is langere, ononderbroken, tijd nodig, waarin we ons optimaal kunnen concentreren.

Dit is de stelling van Cal Newport in 'Deep Work'. Een pleidooi voor lang en geconcentreerd werken aan één ding.

Zelf heb ik ooit ervaren hoe dit werkt. Ik moest afstuderen, maar de stad, uitgaan met vrienden, spelen in een band en andere leuke dingen hielden mij daar volledig van af. Rigoureus heb ik toen ingegrepen. Op mijn antwoordapparaat sprak ik in voorlopig niet bereikbaar te zijn. Ik hield mij aan een strak schema van twee uur studeren, afgewisseld door een pauze van een half uur. De resultaten waren verbluffend. Niet alleen rondde ik de studie af, maar ook de cijfers waren aanzienlijk beter dan voorheen.

Hoewel Cal erg streng in de leer is, ben ik toch bang dat hij gelijk heeft. De komende tijd duik ik de diepte in. Met twee vrolijke dochters is het vinden van ononderbroken tijd nog een uitdaging. Heel vroeg opstaan blijft het devies.

Deep Work Cal Newport cover

Omarm verveling

Vroeger was er slechts mondjesmaat TV, geen internet, geen smartphone, geen computer, geen netflix en geen iPad. Hoe kwam ik in godsnaam de tijd door? Ik woonde in Bergen dus ik speelde heel veel buiten. Bouwde hutten in de bossen, reed naar het strand, ging langs bij vrienden, luisterde muziek, belde lang en veel, dat soort dingen. En verveling tussendoor. En die verveling schijnt nu juist heel goed te zijn.

In zijn boek ‘Deep Work’ spoort schrijver Cal Newport ons aan om verveling te omarmen. Probeer niet ieder leeg moment aan te grijpen om op je telefoon te kijken, je mail te checken of een berichtje te versturen. Neen, doe niets. Of denk aan een probleem of project en bekijk het in gedachten van alle kanten.

In een forum vroeg ik de schrijver rechtstreek waarom we verveling zouden moeten omarmen. Dit was zijn antwoord:

‘There are many reasons. My main motivation for embracing boredom, however, is much more relentlessly pragmatic. To perform deep work effectively you must eliminate your brain's addiction to novel stimuli. If your brain has been taught that at the slightest hint of boredom (e.g., lack of novel stimuli) that it will quickly be fed stimuli, then, later, when it comes time to work deeply, you'll struggle. This follows because deep work itself is inherently boring (by the above definition).

The best deep workers have trained their minds to be comfortable with stillness and lack of stimuli so they can direct it like an intense laser when they need to focus.’

Ik ben dus verslaafd. Sinds enkele weken ben ik me daarvan bewust en probeer de telefoon in mijn broekzak te laten. Als ik mijn dochters ophaal, wacht ik rustig het openen van de deur af, zonder Teletekst te bekijken. Best moeilijk. Ook een opluchting. Het was namelijk nogal dwangmatig. Het is een soort meditatie. Al die momenten dat ik ergens op moet wachten ga ik vanaf nu in verveling doorbrengen.

Vergeet de jaarlijkse planning

Beschouw 3 maanden als een jaar. Dan is een week een maand en een dag een week. Maak plannen op grond van deze tijdsindeling en vergeet de jaarlijkse planning. Dat is veel te lang. Volgens het boek 'The 12 Week Year' krijg je veel meer gedaan als je het jaar verdeelt in 4 stukken. Zo kun je sneller plannen bijstellen en opnieuw beginnen. Is stimulerend en behaal je klinkende resultaten. 

Een andere opdracht van de schrijvers is het nauwgezet bijhouden van de tijd die je aan de verschillende projecten besteedt. Elke minuut noteren in een excelsheet. Pas dan weet je precies waarom iets lukt of mislukt.

Spelling computerwoorden

De meeste computerwoorden zijn uit het Engels. Wij vervoegen ze, als ze zijn omarmd, op Nederlandse wijze. Dat is soms anders dan je denkt.

Uploaden

Ik heb het bestand geüpload. Jazeker met puntjes.

Back-uppen

Ik back-up
Jij back-upt
Hij back-upt
Wij back-uppen
Ik heb mijn bestanden geback-upt.

e-mailen

Ik heb je toch ge-e-maild?

ftp'en

Hij ftp't
Ik heb de bestanden ge-ftp'd

Sms'en

Ik sms
jij sms't
Hij sms't
Wij sms'en
Jullie sms'en

Ik heb jullie ge-sms't

Ouderen over ouder worden

De 'ijkastlijst' van duizenden senioren over het voortschrijden van tijd. Hoe kijken zij aan tegen ouder worden? Welke geruststellingen bieden zij jongeren die bevreesd kijken naar het seniorschap?

 1. Oud zijn is veel beter dan je denkt. Wees niet bang. Het is een tijd van kansen, avontuur en groei.
 2. Verzorg je lichaam op jonge leeftijd. Alsof je het de komende 100 jaar nodig hebt. Daarmee voorkom je chronische ziektes. 
 3. Zit niet in over doodgaan. Doen de senioren ook niet. Zorg wel dat alles geregeld is. Laat niet alles over aan je familieleden. Ruim op! Gooi weg!
 4. Blijf sociaal actief. Zeg vooral ja. Blijf nieuwe dingen leren.
 5. Bedenk alvast hoe en waar je wilt wonen als je oud bent. Doe dat liever eerder dan later. 

Hoe verander je een gewoonte?

Op het treinstation koop ik heel vaak een cappuccino. Niet omdat ik daar behoefte aan heb, thuis had ik ook al gehad, maar uit gewoonte. Ik zie de Kiosk, automatisch loop ik erheen en bestel de cappuccino.

Elke gewoonte bestaat uit drie componenten: 1. het signaal (bijvoorbeeld de kiosk), 2. de routine (bestellen van de cappuccino) en de 3. de beloning (een warm drankje en behaaglijk gevoel).

Om een gewoonte te veranderen moet je je concentreren op component 2: de routine. In dit geval werkt het als volgt:

1. De Kiosk verrijst: dus zin in koffie

2. Niet  bestellen, maar iets anders doen. Bijvoorbeeld een zelf meegebrachte mok openen met warme thee. Goedkoper en gezonder.

3. Beloning: warm drankje en behaaglijk gevoel.

Dit is de gouden regel van gewoonteverandering: verander de routine. Aanleiding en beloning mogen blijven.

Voor iedereen is de routine overigens verschillend. Wat dat betreft zijn er geen vaste regels. Iedereen moet voor zichzelf uitzoeken waarmee je de tot dan toe bestaande routine vervangt.

Wet van Parkinson

Deze wetmatigheid luidt als volgt: 'Work expands to fill the time available for its completion'. 

Een Nederlandse vertaling van deze definitie is: Hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft.

Je neemt je bijvoorbeeld voor een website in acht uur af te maken. Groot is de kans dat het ook 8 uur duurt, zelfs als het eigenlijk sneller zou kunnen. 

'Als je maar genoeg tijd hebt om een klus af te maken, dan heb je al snel de neiging om het werk uit te stellen tot de klus urgent en onvermijdelijk wordt. Vervolgens worden we op het allerlaatste moment superproductief en een wondertje voltrekt zich: we krijgen het werk nog net op tijd klaar'. Bron: Jos van de Voort.

Vooral in een bureaucratische omgeving is deze wet van toepassing. 

 • Een manager wil, in plaats van meer rivalen, meer ondergeschikten.
 • Een manager creëert werk (ze houden elkaar bezig).
 • Parkinson nam waar dat het aantal mensen in een bureaucratie, onafhankelijk van het werkaanbod, met 5-7% per jaar toeneemt zonder dat hiervoor een logische verklaring te vinden was.

Conclusie

Maak een strakke planning en geef de wet van Parkinson daardoor geen kans.

The power of story

Als je het geld niet nodig zou hebben, zou je dan elke dag naar je werk gaan? 
Dit is een van de vragen uit het boek 'The Power of story'', geschreven door Jim Loehr. 

Aan de vraag is ook een opdracht gekoppeld: schrijf 5 dingen op van je werk die je graag wilt continueren als geld geen rol speelt.

Met het einde van het jaar in zicht zijn dit confronterende vragen. Lezers van dit boek vertelde dat ze bij het beantwoorden van de vragen en het uitwerken van de opdrachten de tranen niet konden tegenhouden. 

Menigeen heeft na lezing het roer radicaal omgegooid. 

Het vereist enige moed dit boek te lezen. Totale eerlijkheid is vereist. Voorlopig houd ik het nog droog. Maar ik ben dan ook nog slechts halverwege het eerste hoofdstuk. 

Power of full engagement 

Geluisterd naar het boek The power of full engagement. Dit soort Engelstalige boeken kan ik als luisterboek veel beter te volgen dan het geschreven exemplaar. Hier enkele Engelstalige bevindingen:

 • Studies show that if you write down and determine when you will do things you have dramatic more chance to succeed.
 • It's never too late to change your brain for the better. It improves with use.
 • If you can't perform something when you are relaxed you can't do it under pressure. The less you have to think under pressure the better it is. 
 • Time passes on its own - you can’t really manage it. What you can manage is the energy you bring to those hours.
 • If you’re low on energy, it doesn’t matter if you have a lot of time to accomplish a task - you’ll be so exhausted that you’ll make very little progress. If you have a ton of energy, you can get many things done in very little time.
 • If you’re not being productive, take a break - a real break. Pretending to work does no one any good. Recharge your batteries, then go back to your work when you’re relaxed and refreshed. 

Grid-it

Snoertjes, stekkers, de muis, toetsenbord, lipstick, adapter, iPad, computer etc. Voor al deze losse items in je reiskoffer heb ik de perfecte oplossing gevonden. Grid-it. Ziehier een video van Joe Buhlig die een demonstratie geeft. Hij noemt het zijn 'mobile office'.

The 7 habits of highly effective people

Stephen R. Covey schreef dit boek in 1989. Hij verkocht er meer dan 25 miljoen en nog steeds is het populair. Zie voor een Nederlandse uitleg van de 7 eigenschappen de boekbespreking van Chris Stapper. Ik heb het boek geluisterd. Vooral het verhaal over Muhammad Yunus vond ik geweldig. Hij is de grondlegger van het microkrediet en oprichter van de Grameen Bank. Vooral de manier waarop hij ertoe kwam om geld te lenen aan de allerarmsten vond ik indrukwekkend. Dat verhaal staat in The 8 habit: From effectiviness to Greatness.

De 7 habits op een rij:

1 . Pro-activity
2. Begin with the end in mind
3. Put first things first
4. Think win-win
5. Seek first to understand, then to be understood
6. Synergize
7. Sharpening the saw

Apple pencil

Voor de iPod Pro is een speciale pen gemaakt: de Apple pencil. IFixit heeft hem opengereten en constateert dat er het kleinste moederbord in zit dat ze ooit hebben aanschouwd. En  gevouwen bovendien.  Om hem open te krijgen moesten ze het plastic omhulsel openzagen. Voor de mogelijkheid om onderdelen te vervangen krijgt de pen van iFixit dan ook een 1. De allerlaagste score. Voor de prestatie echter een aanzienlijk beter cijfer. Mensen die werkelijk alle pencils hebben uitgeprobeerd steken voor deze stylus beide duimen omhoog. Dat is mooi. Voor slechts een kleine 1000 euri kun je hem gebruiken.