Diep werk

Er bestaan twee soorten werk. Oppervlakkig werk en diep werk. Levend temidden van apparaten die ons afleiden, hebben we de vaardigheid tot concentreren verloren. Dientengevolge verrichten we voornamelijk oppervlakkig werk, bijvoorbeeld e-mail. Voor ingewikkeld werk, waarmee we ons kunnen onderscheiden, is langere, ononderbroken, tijd nodig, waarin we ons optimaal kunnen concentreren.

Dit is de stelling van Cal Newport in 'Deep Work'. Een pleidooi voor lang en geconcentreerd werken aan één ding.

Zelf heb ik ooit ervaren hoe dit werkt. Ik moest afstuderen, maar de stad, uitgaan met vrienden, spelen in een band en andere leuke dingen hielden mij daar volledig van af. Rigoureus heb ik toen ingegrepen. Op mijn antwoordapparaat sprak ik in voorlopig niet bereikbaar te zijn. Ik hield mij aan een strak schema van twee uur studeren, afgewisseld door een pauze van een half uur. De resultaten waren verbluffend. Niet alleen rondde ik de studie af, maar ook de cijfers waren aanzienlijk beter dan voorheen.

Hoewel Cal erg streng in de leer is, ben ik toch bang dat hij gelijk heeft. De komende tijd duik ik de diepte in. Met twee vrolijke dochters is het vinden van ononderbroken tijd nog een uitdaging. Heel vroeg opstaan blijft het devies.

Deep Work Cal Newport cover