Leeg bureaublad met Hazel

In theorie is het mogelijk van alles te automatiseren op de Mac. Daarvoor is er Applescript. Door kenners omschreven als een ‘zeer krachtige functie’. Maar ja, om dat onder de knie te krijgen zijn er vele uren van studie nodig. En daar hebben we niet allemaal tijd voor en ontbreekt soms de lust. Echter, er is een andere manier.

Met Hazel is automatiseren een stuk makkelijker. Ik wil bijvoorbeeld graag dat mijn gedigitaliseerde bonnetjes als vanzelf in de juiste map zitten. Dat kan. In Hazel maak je en regel waarin je zegt: ‘Als er in de titel van het bestand het woord ‘bon’ voorkomt, plaats het bestand dan in de map ‘Bonnen’ en wel in het juiste jaar en in de juiste maand. Het is geweldig om dit proces te zien voltrekken.

Een andere regel zorgt ervoor dat mijn bureaublad volledig leeg is. Alle bestanden die ik tijdelijk op mijn bureaublad zet, houdt Hazel in de gaten en als de tijd rijp is verhuist hij ze naar een andere bestemming. Alsof een tovenaar aan het werk is. En dit is nog maar het begin. David Sparks heeft een twee uur lange screencast gemaakt, kosten 20 euro, waarin hij alle mogelijkheden uitlegt.

 Regel om automatisch bonnetjes op te bergen in de juiste mappen

Regel om automatisch bonnetjes op te bergen in de juiste mappen