Minimaliseren

Ik dacht altijd dat minimalisten mensen waren met heel weinig spullen. Beetje zoals de beroemde foto van Steve Jobs in een lege kamer. Hij kon geen geschikte meubels vinden, dus dan maar niks. Door het lezen van The More of Less van Joshua Beker ben ik het anders gaan zien.

Uiteraard hoopte ik op veel praktische tips. Waar begin je? Wat mag blijven? Wat doe je met foto's? Liefdesbrieven van 40 jaar geleden? Joshua stipt het wel aan, noemt het tussen de regels. Begin niet met het moeilijkste. Neem een doos mee naar elke kamer voor de spullen die je wegdoet. Vraag je af of je iets echt wel nodig hebt. Kleine, algemene tips van Joshua. Wat dat betreft gaat Maria Kondo grondiger te werk. Dankzij haar vouwen mensen hun kleren als pakketjes.

Weinig tips dus. Toch werkt het boek. Hij vertelt namelijk wat het je brengt. Door te ont-eigenen kun je de aandacht in je leven richten op de voor jou belangrijke zaken. Als je niet steeds hoeft op te ruimen kun je aandacht hebben voor je kinderen, een vriend bellen, uit eten gaan met je ega. Het duurde even voordat het doordrong hoeveel tijd ik eigenlijk kwijt was aan het herschikken van de spullen op zolder, boeken verplaatsen, cd's afstoffen en vooral het vinden opbergruimte. Nu ik van cd's, dvd's en boeken (grotendeels) af ben heeft alles wat ik wil behouden zijn eigen plek. Opruimen is veranderd in terugzetten. Mijn kinderen varen er wel bij.

boeken in tassen minimalisme